Hva betyr det å verdsette av et selskap?
Med mindre du vet nøyaktig hva det er, så kan det å verdsette verdien til et selskap virke være ganske komplisert. En verdivurdering kan defineres som den tenkte summen en eventuell kjøper kan være villig til å kjøpe bedriften for. Summen du ønsker å selge selskapet for, er noe helt annet.
Derfor er det viktig at denne vurderingen gjøres av en tredjepart som er kvalifisert, profesjonell og upartisk. Dette vil gi deg en god pekepinn på hva selskapet ditt faktisk er verdt.
Nedenfor skal vi se nærmere på egenskapene som aktøren som skal gjennomføre verdivurderingen av selskapet ditt bør ha.
Nøktern
I forbindelse med en verdsetting av selskapet ditt, bør du hyre inn en nøktern tredjepart.
Hvis du velger en aktør som er alliert med motparten, så kan dette påvirke verdivurderingen i negativ retning for din del. En slik verdivurdering vil ikke holde mål i for eksempel en rettstvist.
Derfor er det veldig viktig at aktøren som gjennomfører verdsettelsen av selskapet ditt, er en som du kan stole på.
Upartisk
På samme måte er det viktig at du velger en aktør som ikke har en bestemt mening om hva du bør gjøre med selskapet ditt.
Hvis aktøren ikke er upartisk, så kan det oppstå en interessekonflikt, og det er uheldig for begge parter.
Derfor bør du alltid benytte deg av tjenestene til en anerkjent aktør, for da vet du at verdivurderingen er så god som den kan bli.
Kvalifisert
Når du skal finne noen til å gjøre en verdivurdering av selskapet ditt, så er det viktig å se på den aktuelle aktørens erfaring. Ikke vær redd for å stille spørsmål, om det er noe som fremstår som uklart.
Kanskje kommer det frem av aktørens CV at vedkommende har jobbet med verdsetting i 5 år, men i hvilken forstand? Er det snakk om fulltid eller bare noen timer i uken? Det har mye å si for hvor kompetent aktøren er.
En aktør med høy kompetanse innenfor verdsettingsbransjen er alltid å foretrekke!
Profesjonell
Det er også viktig at aktørens profesjonalitet er på et veldig høyt nivå. Da kan du føle deg trygg på at vedkommende har gjort en så korrekt verdivurdering av bedriften din som overhodet mulig.
Om du kommer over en eller flere aktører som tilbyr seg å gjøre en verdsetting av selskapet ditt uten å komme fysisk til kontorene dine, så har du veldig god grunn til å være skeptisk. Slike aktører finnes, og selv om de hevder at de kan utforme en verdivurdering basert på informasjon fra offentlige registre, så bør du takke nei til dem med god samvittighet.
En slik verdivurdering kalles digital prisning. Selv om det kan være en fin tanke, så er det ikke slik det fungerer i praksis. Den digitale verdivurderingen er kun basert på generell informasjon, men en verdsettelse utformet spesielt for selskapet ditt vil alltid være å foretrekke!
Å verdsette et selskap – hvordan og hvorfor
Før du begynner jakten etter en aktør til å gjøre en verdivurdering av bedriften din, så må du først sette deg inn i temaet selv. Denne innsatsen vil være til god hjelp når du skal ta det endelige valget.
Som nevnt dreier en prisetting seg om hva en potensiell kjøper ønsker å betale for selskapet ditt. Om det har seg sånn at det har blitt gjort flere verdivurderinger av bedriften din, så bør du alltid ta utgangspunkt i verdsetting som sier at virksomheten er mest verdt når bedriften legges ut for salg.
Det er imidlertid viktig at du kun gjør dette, hvis du faktisk har tenkt til å selge bedriften din. Å legge ut et selskap for salg på tull eller for underholdningens skyld er svært risikofylt, for det kan provosere motparten. I verste fall kan de saksøke deg for å ha kastet bort tiden deres, og tull og tøys er noe du absolutt bør unngå.
Aktøren som skal utforme verdivurderingsdokumentet for selskapet ditt, er nødt til å komme fysisk til kontorene dine. Det er denne fremgangsmåten vil tegne det mest korrekte bildet av bedriften. Skulle du havne i en rettstvist, så er det kun et sånt verdivurderingsdokument som kan hjelpe deg.
Om du tenker at det vil være aktuelt å selge bedriften din på et senere tidspunkt, så vil det være fordelaktig å hyre inn noen til å verdsette bedriften din. Verdivurderingen vil nemlig gjøre prosessen rundt forhandlingsbordet mye enklere for alle de involverte. Et fremtidig salg er den vanligste grunnen til at mange sørger for å gjøre en verdsettelse av bedriften, men det kan også være andre årsaker som ligger til grunn.
Hvordan verdsette et selskap så du unngår fallgruver?
I forbindelse med verdisetting av et selskap, er det noen regler som må følges. Om du følger disse reglene, så vil det kunne hjelpe deg å unngå flere av fallgruvene som salgsprosessen har å by på senere.
Inspeksjon i lokalet til selskapet
Hvordan vet du at du har funnet riktig person til jobben? En tommelfingerregel er hvor vidt vedkommende sier seg villig til å komme til selskapets kontorer eller ikke. En god verdivurdering kjennetegnes av at aktøren har inspisert firmaet i egen person.
Å droppe inspeksjonen kan være fristende for mange, men vi kan garantere deg at det vil føre til fatale konsekvenser for deg på et senere tidspunkt. I en eventuell rettstvist vil ikke en slik verdivurdering aksepteres som bevis, fordi det er mer eller mindre umulig å vite om innholdet faktisk stemmer eller ikke.
Det finnes imidlertid noen unntak. Hvis rettstvisten derimot handler om at lokalene dine har brent ned, eller bedriften din er nettbasert og kontoret ditt er sofakroken, så slipper du å invitere aktøren inn på kaffe.
Det er viktig å utføre et intervju
I prosessen med å finne noen til å gjøre en verdsetelse av bedriften din, så bør du gjennomføre intervjuer. Dette er en god fremgangsmåte, særlig om du har lyst til å unngå uheldige konsekvenser på et senere tidspunkt.
Igjen kan vi bruke en eventuell rettstvist som et eksempel. Hvis det kommer frem at verdivurderingen ble gjort uten at du faktisk hadde intervjuet kandidaten, så vil ikke prissettingen være gyldig i domstolens øyne.
Årsaken er rett og slett at en slik verdsetting kan være forfalsket, og det kan være vanskelig å motbevise det hvis du faktisk ikke har kommunisert med utstederen av verdivurderingen.
Få bistand fra noen som opprettholder artikorrupsjons-regler
Aktøren du velger til å gjøre en verdivurdering av selskapet ditt bør ha en streng policy i forhold til antikorrupsjon. Det er veldig viktig at vedkommende er upartisk, og at du kan ha tillit til personen.
Hvis det på et senere tidspunkt viser seg at verdivurderingen av bedriften din ikke er gjort av en nøktern aktør, så kan det få konsekvenser for deg senere.
Slik gir verdsettelse av ditt selskap deg fordeler
Etter at du har fått ordnet med en verdivurdering av selskapet ditt, så er det ingenting som står i veien for at du kan gå videre til neste fase – å forhandle om prisen for bedriften ditt! En god verdsettelse danner et godt utgangspunkt for din del i eventuelle salgsforhandlinger!
En verdivurdering vil også sørge for at den generelle prosessen blir mye enklere. Hvis du skal selge bedriften din til noen du personlig har et nært forhold til, så må du få utført en verdivurdering av bedriften din.
Derfor er vi rett partner til å verdsette ditt selskap
Det er som nevnt veldig viktig at du velger rett aktør til å verdsette selskapet ditt. Som aktør er vi til å stole på, og vi garanterer deg at du vil få en god verdivurdering om du benytter deg av våre tjenester!
Å gjennomføre verdivurdering av selskaper, er vår spesialitet. En av våre konsulenter kommer til kontorene dine i egen person, som danner grunnlaget for en god verdivurdering av virksomheten din. Digitale verdivurdering vil vi fraråde deg å unngå i aller høyeste grad.
Om ikke verdivurderingen bygger på enten et intervju eller en inspeksjon, så kan du ikke stole på at verdsetting faktisk bygger på opplysninger om selskapet ditt. Derfor vil en digital verdivurdering rett og slett være verdiløs for deg.
Metoder for verdsettelse av selskap
Hvordan bruk markedstilnærmingen eller markedsverdimetoden?
Når et selskap som verdivurderes, så er markedsverdimetoden den desidert beste metoden. Men siden det er flere faktorer som spiller inn, så er det ikke sikkert at den kan brukes likevel. For at markedsverdimetoden skal kunne brukes må man ha nok informasjon tilgjengelig, men sjansen for at det faktisk er tilfellet er veldig liten.
Enhver verdsettelse bygger på statistikk, og man er nødt til å ha en fullverdig statistikk for å kunne ta utgangspunkt i markedsverdi. Når man skal verdivurdere et selskap, så er man avhengig av å ha mer enn én oppføring tilgjengelig. Ellers vil ikke bildet som verdivurderingen tegner være godt nok.
Det er imidlertid ikke uvanlig at ikke disse oppføringene ikke inneholder absolutt alle detaljer. Dette fører til at markedsverdimetoden som regel brukes i kombinasjon med en eller flere andre metoder.
Hvis en verdivurdering skal ta utgangspunkt i markedsverdimetoden, er det viktig at det tilgjengelige materialet inneholder informasjon fra to eller flere salg som det er mulig å sammenligne med hverandre. Selv om ingen av disse oppføringene er helt fullstendige, så vil de likevel danne et godt utgangspunkt for selve verdivurderingen.
I praksis betyr det at man kan gjennomføre en verdsettelse av et selskap, enten man har nok informasjon eller ikke. Det er hvor mange deler materialet består av som er det viktigste. Men det er alltid viktig å være kritisk til materialet man får presentert, for det er ikke sikkert at det kan brukes i selve verdivurderingen.
I noen tilfeller kan det være enklere å finne medianen i det tilgjengelige materialet, i stedet for gjennomsnittet. Årsaken er at det alltid vil finnes selskaper som skiller seg ut fra majoriteten, og det fører til at bildet som tegnes ikke er helt nøyaktig.
Det er viktig at man bruker metoder som er kompatible med det aktuelle selskapet. En byggevarehandel kan ikke verdivurderes på samme måte som for eksempel en leketøysbutikk.
Dessuten er det ikke bare selskapets salgsverdi som spiller en rolle. Når firmaet verdivurderes, så skal man alltid se på helheten. Hvis man kun fokuserer på et av selskapets aspekter, så vil ikke verdivurderingen bli riktig. Når man verdsetter et selskap ved hjelp av markedsverdimetoden så handler om mer enn bare å undersøke bedriftens tall. Man skal se sammenhengen mellom tallene også.
Hvordan er kritikk mot markedstilnærmingen og markedsverdimetoden?
I forbindelse med markedsverdimetoden er det likevel slik at man ofte sammenligner salgsinformasjonen til et utvalg av vilkårlige selskaper, og sier at man har anvendt markedsverdimetoden. Men dette vil ikke resultere i en god verdivurdering. Det er heller ikke sikkert at markedsverdimetoden er den metoden man burde bruke.
Markedsverdimetoden tar heller ikke utgangspunkt i det aktuelle selskapets eiendeler eller fortjeneste. Det er særlig uheldig for små selskaper, for ofte er dette blant de viktigste aspektene ved bedriften deres. Derfor er det ikke slik at markedsverdimetoden passer for alle.
Avkastningsmetoden og DCF-metoden
Man kan også bruke avkastningsmetoden og DCF-metoden til å verdivurdere et selskap. DCF fokuserer på selskapets kontantstrøm. De er særlig effektive hvis du skal sammenligne forskjellige bedrifter. Dette er metoder som ikke kun tenker på verdien selskapet har her og nå, men på hva verdien kan bli senere.
I tillegg til at DCF-metoden fokuserer på kontantstrømmen, så tar denne metoden også utgangspunkt i renten og kontantstrømmens omregning. Dette er også en metode som fokuserer på selskapets risiko. I praksis betyr det at størrelsen på omregningen som finner sted bør tas med i verdsettelsen. Diskonteringsrenten avgjør hvor stor risikoen er.
Kritikk mot avkastningsmetoden og DCF-metoden
Det er selskapets fremtidige avkastning som er utgangspunktet for både avkastningsmetoden og DCF. Derfor kan disse beskrives som spekulative metoder i forbindelse med verdsetting av bedrifter. Bedriftens ressurser kommer derimot i andre dekke, så disse metodene er bare spekulasjoner for hvor stor fortjeneste den aktuelle bedriften kan ha i fremtiden.
Ressurstilnærmingen
Man kan også ta utgangspunkt i ressurstilnærmingen. Herunder finner vi likviditetsanalyse, som vi vil gå nærmere inn på lenger ned i artikkelen. Som navnet tilsier, så er det selskapets ressurser (eller eiendeler) som står i fokus. Selskapets ressurser kan vurderes på mange måter, men erstatningsverdien er den vanligste måten.
Ressurstilnærmingen er mest aktuell i forbindelse med verdivurderinger av små selskaper med mange eiendeler. I slike tilfeller er det imidlertid ikke selve eiendelene salget dreier seg om, men en eventuell kjøper får da tilbud om et forretningsforhold og ansettelse. Men med det sagt, så er det svært sjelden at dette skjer.
Ved bruk av ressurstilnærmingen er det selskapets erstatningsverdi som står i fokus. Det vil si prisen man må betale for å kjøpe utstyr i tilsvarende stand, samt transport og installasjon av det. Verken markedsverdien, ny pris eller den rabatterte verdien er ikke en del av erstatningsverdien.
Selskaper med økonomiske utfordringer i større eller mindre grad, kan ta utgangspunkt i likviditetsanalyse for verdivurderingen av sine selskap.
Da er det ikke selskapets helhet som er i fokus, men enkeltdelene som helheten er bygget opp av. Det er med andre ord et tvangssalg det dreier seg om, og det foreligger ingen garanti om at eieren får det firmaet egentlig er verdt.
Som nevnt tar ressurstilnærmingen utgangspunkt i selskapets ressurser, men ekspertene har ikke klart å bli enige om hvor vidt patenter og ikke-håndfaste ressurser skal deres som ressurser i dette tilfellet. Tvangsprosessen vil også påvirke selskapets verdi i betydelig grad, uavhengig av hvilken fase de befinner seg i.
Mange mener at hvis patentene og de ikke-håndfaste ressursene kan selges like enkelt som de andre ressursene, så skal de tas med i verdivurderingen. Likevel er dette sjelden tilfellet, fordi elementene aspektene spiller en større rolle i avkastningsmetoden enn i likviditetsanalysen. Disse elementene kjøpes som regel som en hel enhet og ikke som enkeltdeler, og da spiler ikke deres enkelte verdi noen rolle.
Kritikk mot ressurstilnærmingen
Når det er ressurstilnærmingen som ligger til grunn for verdivurderingen av et selskap, så er selskapets aktivitet mindre viktig. For noen er ikke dette noen verdivurdering i det hele tatt, fordi det kun sier noe om verdien til selskapets synlige ressurser. Og et firma er som regel så mye mer enn det.
Av og til er det imidlertid slik at et selskap er ressursene sine, og da vil ressurstilnærmingen være den beste å bruke. Det finnes mange eksempler på dette i dag. For eksempel et reisebyrå hvor hensikten er å hjelpe folk å reise. De har lite materialistiske eiendeler, men ressurser i store mengder.
Hvordan kombinere verdsettelsesmetodene
Ved bruk av avkastningsmetoden, er selskapets fortjeneste utgangspunkt for verdivurderingen. Dette er en veldig viktig del av ethvert selskap. Bedriftens eiendeler inkluderes ikke i denne metoden, og det er ganske uheldig for selskapet sin del.
Aksjekursen (PE-tall) brukes til å verdivurdere offentlige selskaper. Om det er et privat selskap som skal verdivurdere, så er det avkastningen deres som gjelder. Men avkastningen alene vil ikke gi en særlig god indikasjon på hva selskapet egentlig er verdt. Hvis verdsettelse er utformet med utgangspunkt i feil multippel, så vil det få uheldige konsekvenser for selve verdivurderingen.
Det er ingen hemmelighet at selskaper som har fysiske eiendeler som regel er å være enklere å selge enn selskaper med ikke-håndfaste eiendeler. Potensielle kjøpere benytter seg vanligvis av avkastningsmetoden og DCF-metodene, fordi det er den mulige avkastningen som de er mest opptatt av.
Selskapets fortjeneste er ikke et bærende element i verdivurdering som tar utgangspunkt i eiendelstilnærmingen eller likviditetsanalysen. I praksis betyr det at virksomheten kan vurderes til en lavere verdi når disse brukes. Det er viktig at valg av metode samsvarer med selskapets størrelse, fordi det vil gi potensielle kjøpere et mer korrekt bilde av bedriften de er interessert i.
Ved bruk av markedsverdimetoden er det ikke sikkert at dokumentene tegner et rettferdig bilde av selskapets verdi. Årsaken er at denne metoden ikke har fokus på selskapets eiendeler eller fortjeneste. I tillegg er det en forutsetning at man har nok informasjon tilgjengelig for å bruke denne metoden, og det er ingen selvfølge.
Det finnes mange eksempler på at markedsverdimetoden ikke er god nok. I de tilfellene hvor en viktig informasjonsbit uteblir, så vil heller ikke verdivurderingsdokumentene tegne et godt bilde på det aktuelle selskapets verdi.