Ta kontakt for en uforpliktende samtale idag.

Verdivurdering av Selskap - Vi hjelper deg å unngå katastrofale fallgruver

Et selskap er i utgangspunktet verdt det man er villig til å betale for det, men ikke det man selger det for. En verdsettelse av et selskap blir ofte og best beskrevet som en upartisk oppfatning av verdien av et selskap, der en rekke tiltak utføres. Verdsettelse av selskaper innebærer spekulasjoner, og er ikke en eksakt vitenskap. Oppstartsvurdering er et inntrykk av verdien, og skal ikke karakteriseres som en offisiell verdivurdering.

Hva er definisjonen av verdivurdering av et selskap?

Selskapet er verdt det man er villig til å betale for det, og det er vår jobb å gi deg en nøyaktig vurdering av verdien av selskapet ditt, slik at du finner ut hva en kjøper er villig til å betale for selskapet.  

Vi kan bryte dette ned:

  • Personlig mening:

Verdsettelse av et selskap er en oppfatning av verdien, og det anbefales derfor å få en verdivurdering fra noen som ikke tilhører selskapet. Hvis du ikke stoler på selskapets takstmann, eller hvis du er uenig med ham, vil det lønne seg å få en vurdering fra en person som ikke har tilknytning til selskapet. Til dags dato er det mange som vurderer verdien av selskaper. Mange av disse er høyt anerkjente, og andre er mindre anerkjente. Hvis du føler at du ikke kan stole på din, bør du få en ekstra mening. 

  • Upartisk:

For best mulig verdivurdering av selskapet ditt, bør du få mening fra noen som ikke har andre interesser, slik at du unngår at interessekonflikter finner sted. Hvis du får hjelp fra en spesialist som tilbyr tjenesten sin uten mål om å selge virksomheter, vil du unngå dette problemet. 

  • Utdannet:

Uheldigvis, trenger man ikke en utdannelse for å utføre verdivurdering av selskap. Derfor er det viktig å velge riktig person for å utføre dette. Man kan bruke erfaring som en faktor om en godkjennes eller ikke. Har en person år med erfaring, men ikke definerer om det er heltid eller deltid det er snakk om, kan dette brenne deg ved en senere anledning.

Det beste er å finne en som har spesialisert seg i feltet, og som er profesjonell i jobben. 

  • Profesjonell:

Dersom du mottar en verdivurdering av ditt selskap, er det essensielt med en inspeksjon og et intervju på lokalet til selskapet. Kommer man over et selskap som hevder de kan hente ut nok informasjon fra nettet, og mener de ikke trenger å besøke lokalet, burde man styre unna. 

Problemet med verdivurderinger som utføres over nettet, er at det ikke blir lagt inn en innsats i vurderingen. Ofte blir en verdivurdering sendt ut med en gang penger har blitt overført, uten at tilstrekkelige tiltak har blitt utført. Man mottar et dokument som inneholder generell informasjon, som ikke er spesifikk for ditt selskap. 

Hvorfor en verdivurdering av selskapet er viktig

En verdivurdering av ditt selskap er viktig, spesielt dersom du har planer om å selge selskapet. Verdivurdering er også viktig, dersom du har planer om å gjøre endringer i eierstrukturen eller når du har ønsker om å refinansiere selve driften til selskapet. 

Når du skal selge et selskap, er det viktig og essensielt å få frem verdien til bedriften på en ordentlig og profesjonell måte. Da har du en god grunnmur når du går inn i en forretningsprosess. 

Mange ønsker en verdivurdering av selskapet av ulike grunner. Noen behøver en verdivurdering da de planlegger å selge selskapet sitt, mens andre trenger en verdivurdering på grunn av en skilsmisse. Det er også viktig å ha en verdivurdering på plass, dersom du skulle en dag befinne deg i et søksmål. 

Fallgruvene du kan komme i hvis du ikke får en profesjonell verdivurdering av ditt selskap

Når du er på utkikk etter en profesjonell person som kan utføre en verdivurdering av selskapet, er det viktig å ta for seg visse steg for å unngå et hardt tilbakefall. 

Få inspeksjon på lokalet til selskapet

Det er dessverre lett å manipulere en verdivurdering, dersom en inspeksjon ikke finner sted. Må du i fremtiden gå inn i en rettssak, vil som regel ikke domstolene godta det faktum at ikke en inspeksjon har blitt utført, da dette er et viktig steg i en verdivurdering av ditt selskap. Søksmål rundt selskap som har brent ned eller befinner seg bare på nett, får som regel et unntak på dette steget. 

Dersom ditt selskap ikke faller under disse kategoriene er det en stor sjanse for at domstolen ikke aksepterer verdivurderingen, da dette er enkelt å manipulere og forfalske. 

Det er viktig å utføre et intervju

En verdivurdering av selskap som ikke har inneholdt et intervju kan også ofte ikke bli godtatt av domstolene. Det er ikke alltid nødvendig med et intervju for selskap som eier bare eiendom. Utfører ditt selskap en form for aktivitet, er et intervju nødvendig. En person som utfører verdivurderinger kan misforstå og ikke oppfatte din bedrift på en korrekt måte. 

En verdivurdering uten intervju kan føre til manipulerte resultater som ikke holder i en rettssak. 

Følger du disse stegene, vil du kunne styre unna fallgruvene.

Få verdivurdering som opprettholder antikorrupsjons-regler

En verdivurdering som ikke holder seg til antikorrupsjons-regler kan bli ansett som like pålitelig som advokaten til din konkurrent. Vi sier ikke at advokater ikke er pålitelige, men at en advokat vil beskytte dine interesser og vil i den grunn være partisk. Eksperter skal heller ikke være partisk, og skal utføre alle sine tjenester fra et nøytralt synspunkt. 

Dersom du havner i forhandling, vil din mot-partner ofte bruke argumentet at din verdivurdering ikke ble utført på en upartisk måte, noe som ofte fører til en mislykket forhandling. 

Fordelene ved å ha en verdivurdering av selskapet ditt

Det er mange grunner for hvorfor du burde få en verdivurdering av ditt selskap, men den mest vanlige er å få en sikkerhet når du går inn i en forhandling, da har du fått bygget en solid grunnmur, som sørger for en ordentlig og rettferdig forhandling. 

Med en solid verdivurdering, vil større endringsprosesser være lettere å håndtere, da det er avgjørende å vite selskapets verdidrivere. Dersom transaksjoner mellom en nærstående parter finner sted, er det faktisk lovpålagt å ha en verdivurdering av selskapet. 

Hvorfor vi er rett partner til hjelp av verdivurdering av ditt selskap

Det er viktig å velge noen som har spesialisert seg i feltet, og ikke tilbyr noe annet en tjenester som setter verdi for selskaper. velger du å få bistand fra oss, vil du motta en verdivurdering som blir utført med høy kompetanse. Våre tjenester inneholder bare verdivurdering av selskaper, og vi holder oss upartisk, noe som er essensielt i en god verdivurdering.

En verdivurdering som foregår online er ikke pålitelig, da det er enkelt å manipulere resultatene du mottar. Du vil motta et dokument som inneholder et vell av generell informasjon, som ikke er skreddersydd for firmaet ditt, som ikke holder søksmål. Vi tar sikte på å gi deg en god verdsettelse som har en verdi for deg. 

Kontakt oss i dag, så hjelper vi deg med verdsettelsen av selskapet ditt. 

Christoffer Nielsen
Artikkelforfatter

Christoffer Nielsen

Uavhengig ekspert på verdivurdering av selskap, M&A & Due Diligence
[email protected]
Bøker av forfatteren

VURDERER DU Å VELGE ET BILLIGERE ALTERNATIV ELLER GJØRE VURDERINGEN PÅ EGEN HÅND?
DET ER OPP TIL DEG, MEN TENK PÅ AT…

cirkularbild1

Du risikerer å tape rettssaken hvis vurderingen ikke er vanntett.

cirkularbild2

Du risikerer at konflikten aldri blir løst, noe som kan skade forholdet til motparten.

Du risikerer å bli lurt når du inngår eller avslutter et delt eierskap.

Fortell oss hvordan vi kan hjelpe deg

Vennligst fyll inn så mye informasjon som mulig.