Transaksjonsrådgivning og forhandlinger
Vi kan hjelpe deg med transaksjonsrådgivning og forhandlinger når du skal kjøpe eller selge et selskap. På denne siden gir vi eksempler på ting du bør tenke på før en bedriftstransaksjon. Les videre eller kontakt oss direkte for et tilbud!
Derfor trenger du transaksjonsrådgivning
Det er en iboende, men naturlig «spenning» mellom kjøpere og selgere i transaksjoner.
Mange selgere, om ikke alle, påstår at de har et overdrevet potensial og håper på en verdsetting og en kjøpesum som ligger langt over det en kjøper faktisk er villig til å betale. Uten en uavhengig verdivurdering av selskapet er det en risiko for at partene ikke «når» hverandre. Forskjellen i hvordan bedriften oppfattes er for stor.
Forskjellene ligger også i detaljene. Så godt som alle kjøpere er for nedbetaling, mens så godt som alle selgere er av motsatt oppfatning. Når det gjelder forskuddsbetaling, er rollene ombyttet. Hvordan skal man tenke?
En profesjonell transaksjonsrådgiver kan bidra til å bygge bro mellom kjøper og selger, slik at de «snakker samme språk». Selgeren får en betaling som føles rettferdig, og kjøperen kan føle at han eller hun har gjort en god handel.
Hos Nielsen Valuation Group kan vi gi deg transaksjonsrådgivning i forbindelse med din neste forretningstransaksjon, slik at den kan bli vellykket, med riktig motpart og til riktig pris.
Hva er de vanligste problemen i transaksjoner?
Mange forretningstransaksjoner inkluderer en eller annen form for earn-out, vendor take-back, earn-out eller utsatt betaling. Ofte er det imidlertid bare en liten og begrenset del av transaksjonen som gjøres med disse vilkårene. La oss begynne med å definere disse begrepene.
- Tilleggskjøpesum: Er et tillegg til den opprinnelige kjøpesummen. Det er imidlertid ofte et tilbud med en kjøpesum som er delvis betinget. Av grunner vi skal komme tilbake til, bør du imidlertid se på det som et supplement. Hvis du ikke er fornøyd med det du får som «cash on closing», bør du takke nei til avtalen.
- Gjeldsbrev: Dette er et lån gitt av selgeren til kjøperen. Det er ikke noe galt med dette i seg selv, det handler om vilkårene. Det er stor forskjell på om det kun er det aktuelle aksjeselskapet som brukes som sikkerhet, eller om kjøperen personlig garanterer for gjelden. Kanskje i kombinasjon med at kjøperen eier en eiendom og/eller andre firmaer.
- Earn out: Er en definisjon som kan overlappe med både earn out og vendor’s note. En earn out er knyttet til en forhåndsdefinert prestasjon, ofte omsetning eller fortjeneste. Det er lettere å begrunne at en earn out er knyttet til overskudd, men det er tryggere å knytte den til omsetning.
Alle disse begrepene brukes om hverandre av mange, noe man selvsagt kan hevde er litt slurvete. Det som virkelig betyr noe, er imidlertid vilkårene for den fremtidige betalingen, samt motpartens kredittverdighet.
Hvis du skal selge et foretak for første gang, vil du motta mange tilbud som inneholder en av disse definisjonene. Som uavhengige M&A-rådgivere skammer vi oss ikke over å ta opp problemstillingen tidlig med kjøperen, noe som også inkluderer å se kjøperens finansieringsbevis.
Hvor stor prosentandel som kan være tilleggskjøpesum, earn out eller vendor’s note, varierer selvsagt, men siden det ofte er problematisk, er det en fornuftig tilnærming å begrense seg til maksimalt 20-25 %, og da bare hvis det er snakk om et tilbud som ligger over den upartiske verdsettelsen. Hvis du får et lavere bud, som ligger under den objektive verdisettingen, mener vi at du bør kreve 100 % kontant betaling ved overtakelsen.
Earn-outs er ofte et nødvendig onde, noe kjøperne liker, men som selgerne misliker. Det fører ofte til konflikter i etterkant.
På den ene siden mister du ofte kjøpere hvis du krever 100 % kontanter ved overtakelse, og i motsetning til en eiendomshandel har du sjelden råd til å miste kjøpere fordi det kan ta måneder eller kvartaler (i flertall) å finne en ny.
På den annen side er det viktig å huske på at det i mange tilfeller oppstår en konflikt om forskuddsbetalingen, og at selgeren sjelden får hele beløpet i henhold til kontrakten.
Et rimelig utgangspunkt er alltid å unngå earn-outs og selgerrefusjoner så langt det lar seg gjøre, men det er ikke alltid så enkelt. Mindre attraktive selskaper er ofte vanskelige å selge som de er, og det er ikke alltid at du klarer å få til en avtale hvis du krever 100 % cash ved closing. Når det gjelder attraktive bedrifter, har du ofte muligheten til å unngå det, og det er selvfølgelig alltid et forhandlingsspørsmål. Noen kjøpere har større forhandlingsrom enn andre, men det er ikke uvanlig å havne i en situasjon der man får det samme beløpet direkte, uten earn-out i etterkant, og på et slikt stadium er ironisk nok earn-out å foretrekke for selgeren.
Sist, men ikke minst. Det er vanlig, for ikke å si «standard», at alle selgere overdriver potensialet i selskapet de har bygget opp. De har ofte investert store deler av livet sitt i det aktuelle selskapet, og de ser på det på omtrent samme måte som de ser på barnet sitt. Differansen mellom den bærekraftige fortjenesten og det påståtte potensialet bør som regel alltid håndteres med en tilleggskjøpesum.
Det er nesten alltid kjøperen som foreslår, krever eller forplikter budet sitt i en (delvis) earn-out. Etter transaksjonen fører dette imidlertid ofte til konflikt.
Det kan ikke understrekes nok hvor viktig det er å hente inn ekstern hjelp med transaksjonsrådgivning for å redusere friksjonen før, under og etter en transaksjon.
Christoffer Nielsen
Uavhengig ekspert på verdivurdering, M&A og due diligence
[email protected]
Bøker av forfatteren
VURDERER DU Å VELGE ET BILLIGERE ALTERNATIV ELLER GJØRE VURDERINGEN PÅ EGEN HÅND?
DET ER OPP TIL DEG, MEN TENK PÅ AT…
Du risikerer å tape rettssaken hvis vurderingen ikke er vanntett.
Du risikerer at konflikten aldri blir løst, noe som kan skade forholdet til motparten.
Du risikerer å bli lurt når du inngår eller avslutter et delt eierskap.
Fortell oss hvordan vi kan hjelpe deg
Vennligst fyll inn så mye informasjon som mulig.