Substansmetoden og substansverdi
La oss se nærmere på hvordan substansmetoden fungerer.
Et selskap har eiendeler og gjeld. Eiendelene kan være anleggsmidler – som maskiner, kjøretøy, datamaskiner, fast eiendom og finansielle eiendeler – eller omløpsmidler, som omsettes regelmessig.
Gjeld kan være kortsiktig (som skal betales innen ett år) eller langsiktig (som skal betales etter mer enn ett år).
Du finner alle disse eiendelene og forpliktelsene i selskapets balanse. Under gjeldsdelen i balansen finner du også egenkapitalen. Du kan se på den som selskapets «gjeld» til eierne.
Slik gjør du en enkel verdivurdering av netto eiendeler
I en enkel verdsetting med substansmetoden tar man selskapets eiendeler minus gjeld. Siden en balanse alltid går i balanse, tilsvarer verdien du beregner her selskapets egenkapital.
Med andre ord
Verdien av bedriften (egenkapital) = eiendeler – gjeld
Slik gjør du en verdsetting med substansmetoden til markedsverdi
Problemet med beregningen ovenfor er at balansen ofte lyver, og at beregningen derfor blir feil.
Ta eiendeler som et eksempel. En maskin som er estimert til å ha en levetid på fem år, avskrives over fem år. Det betyr at maskinen på papiret er null verdt det sjette året.
I virkeligheten finnes det sannsynligvis en videresalgsverdi for den aktuelle maskinen. Noen ganger er disse verdiene ganske store.
Det samme gjelder for gjeldssiden. Gjeld kan være over- eller undervurdert, og det kan også være skjulte reserver i både eiendeler og gjeld.
Derfor må egenkapitalen justeres, det vil si at man gjør en vurdering av hva eiendeler og gjeld faktisk er verdt. Maskinen må for eksempel verdsettes til markedsverdi.
Hvis maskinen er verdt 700 000 kroner, men det står 0 kroner i regnskapet, skal selskapsverdien skrives opp med 700 000 kroner. Hvis balansen viser 300 000 svenske kroner, skrives verdien opp med differansen, det vil si 400 000 svenske kroner.
Når man gjør dette, får man substansverdien av selskapet. Denne verdien gjenspeiler den virkelige verdien i henhold til substansverdimetoden.