Partner i selskap - guide

Alle partnere i et aksjeselskap har de samme rettighetene og pliktene, med noen få unntak. I denne guiden forteller vi deg alt du trenger å vite om det å være partner. Vi forteller deg hvordan du kjøper deg inn i et firma, og hva det innebærer å være aksjonær. Vi tar også for oss bedriftens og de eksisterende eiernes perspektiv – hvordan du kan kjøpe ut en aksjonær eller få inn nye partnere.

Hva er en partner i et selskap?

Å være aksjonær betyr at du eier en del av selskapet. Hvis det for eksempel er 1000 aksjer i bedriften, og du har 10 aksjer, betyr det at du eier 1 % av aksjeselskapet.

Fordeler med å være aksjonær

Du kan tjene penger på eierskapet ditt ved å motta utbytte på eventuelle overskudd. I tillegg kan du kanskje selge aksjene dine til en høyere pris i fremtiden, hvis selskapet lykkes og blir verdt mer penger.

Som aksjonær har du også møte- og stemmerett på generalforsamlingen og dermed mulighet til å påvirke i hvilken retning firmaet skal utvikle seg.

Ulemper og risiko ved sameie

Den eneste risikoen du har som aksjonær, er som regel at aksjene dine kan tape seg i verdi og i verste fall bli verdiløse. Du kan miste investeringen din. Dette kan skje hvis selskapet går dårlig eller går konkurs.

Men selv i verste fall, der bedriften ikke er i stand til å betale gjelden sin og går konkurs, trenger du som partner faktisk ikke å betale noe som helst. Det finnes imidlertid noen unntak, og disse er når du som partner har vært involvert i virksomheten mens du bevisst har brutt loven.

En annen og mer reell risiko er at det kan være vanskelig å selge aksjene når man ønsker det. «Likviditeten» i aksjene er lav når det ikke finnes et åpent marked å handle på. Hvis du vil selge aksjene dine, må du først finne en kjøper og deretter bli enig om en pris. Du må rett og slett se på det som en langsiktig investering.

Hvem kan bli aksjonær?

  • Fysiske personer
  • Juridiske personer (selskaper, foreninger osv.)
  • Det spiller ingen rolle hvilken nasjonalitet du har
  • Det er ingen aldersgrense – barn og unge kan også være aksjonærer

Husk imidlertid at du må være myndig for å stemme på generalforsamlingen.

Verdsettelse av selskaper i forbindelse med utkjøp eller inntak av partnere.

En uavhengig verdsetting av bedriften er nyttig i alle typer forhandlinger med og mellom eksisterende eller fremtidige partnere i et aksjeselskap.

Kjøpe seg inn i firma

Noen ganger oppstår det en mulighet til å kjøpe seg inn i et selskap. Kanskje er du ansatt i selskapet, og arbeidsgiveren din kommer med et tilbud. Eller du kan ha blitt tipset av en venn eller bekjent som allerede er aksjonær.

Ellers er det ofte vanskelig å finne ut om investeringsmuligheter i unoterte bedrifter. Som regel kreves det en kontakt, ettersom informasjonen sjelden er offentlig tilgjengelig.

Det finnes ulike måter å kjøpe seg inn i et selskap på:

  • Kjøpe aksjer fra noen som allerede har aksjer i selskapet og som ønsker å selge.
  • Delta i en emisjon – kjøp nye aksjer som utstedes for å skaffe kapital.
  • Kjøp av aksjer via opsjonsavtaler. Som ansatt kan du ha mulighet (men ikke plikt) til å kjøpe aksjer til en gitt pris.

Er det verdt å bli medeier i et firma?

Før du investerer penger, må du tenke over om det er en god idé. Først og fremst – er firmaet vellykket? Forventes den å vokse i fremtiden?

Du bør også vurdere om du har råd til å bruke pengene. Enhver investering innebærer en risiko. Du kan ha mulighet til å tjene mye på investeringen din, men du kan også tape det du har investert.

Hvis du er ansatt i selskapet, kan det også være lurt å vurdere om du ønsker å legge «enda et egg» i samme kurv. Hvis bedriften får problemer i fremtiden, risikerer du å miste både jobben og investeringen din.

Samtidig kan det være motiverende, morsomt og ikke minst lønnsomt å bli partner i et selskap du engasjerer deg i. Det viktigste er at du tenker nøye gjennom beslutningen.

Diskusjon med ansatte om å kjøpe seg inn i et selskap.

Å kjøpe seg inn i et aksjeselskap kan være både lønnsomt og motiverende. Som aksjonær kan du tjene penger på utbytte på overskudd og ved å selge aksjene dine en gang i fremtiden.

Hvordan kjøpe ut en aksjonær?

Har du behov for å kjøpe en aksjonær ut av selskapet ditt? Dette er vanlig i mange oppstartsbedrifter og små bedrifter, men det kan også skje i større aksjeselskaper.

Det trenger ikke å være et underliggende problem. En av eierne kan rett og slett føle at han eller hun ikke ønsker å være involvert i selskapet lenger og ønsker å trekke seg ut. Kanskje av private grunner.

Noen ganger oppstår det gnisninger når en av aksjonærene ikke lenger passer inn. Det kan oppstå uenigheter, eller aksjonæren kan til og med oppføre seg dårlig og respektløst overfor andre.

I så fall kan det være aktuelt å vurdere muligheten for å kjøpe ut den aktuelle aksjonæren.

Langsiktige rettigheter for partnere

Hvis du ønsker å kjøpe ut en aksjonær, må du imidlertid huske på at aksjonærer har vidtrekkende juridiske rettigheter. Loven sier at alle aksjonærer skal behandles likt, noe som betyr at det sjelden finnes juridiske muligheter til å tvinge noen ut.

Unntaket er hvis partneren eier mindre enn 10 prosent av aksjene. I dette tilfellet er tvangsinnløsning mulig.

Med andre ord, i andre tilfeller må du være enig.

Start en dialog med aksjonæren du ønsker å kjøpe ut. Hvem vet – kanskje han eller hun til og med setter pris på initiativet?

Det vanskeligste er å vite hvordan man skal verdsette aksjene. Her er det lurt å bruke en uavhengig takstmann, slik at alle parter føler at verdsettelsen er korrekt.

Sjekk aksjonæravtalen

Denne typen situasjoner kan med fordel reguleres i en aksjonæravtale.

Hvis det allerede finnes en slik, må du sjekke hva som står i den før du starter prosessen. Det er ikke uvanlig at det allerede er definert hvordan et oppkjøp skal foregå, hvordan verdsettingen skal gjøres, hvem som kan kjøpe aksjene og så videre.

Ta med partnere

Ønsker du å få en ny partner inn i bedriften din? Det kan ha flere fordeler:

  • Skaffe finansiering: Få inn en eller flere nye aksjonærer via en emisjon for å skaffe ny kapital til virksomheten. Pengene kan brukes til investeringer eller til å dekke likviditetsbehov.
  • Mer kompetanse: Nye partnere kan tilføre viktig kompetanse som er nyttig for selskapet. Det er også mulig å få en ny partner inn i styret.
  • Motivasjon: Du kan stimulere og motivere de ansatte gjennom aksjeopsjonsordninger eller ved å tilby dem muligheten til å kjøpe aksjer direkte eller i forbindelse med en ny emisjon. En ansatt som også er aksjonær, vil sannsynligvis ikke bare jobbe for lønnen sin, men også for selskapets suksess.

Tenk over dette før du tar inn nye partnere

Nye investorer gir ofte store muligheter, men det finnes også risikoer. Tenk over dette før du bestemmer deg:

  1. Er dere en god match? Har dere de samme målene og ambisjonene? Det er bra hvis dere trekker i samme retning, at den overordnede strategiske visjonen stemmer overens. I en liten bedrift har hver ny partner relativt sett større innflytelse.
  2. Utfyller dere hverandres profiler? Samtidig trenger ikke alle partnere å tenke helt likt. Snarere tvert imot. Ulike personligheter kan ofte utfylle hverandre. Det kan være bra å ha en sunn «miks» i eierprofilen.
  3. Hvordan vil du få inn den nye aksjonæren? Enten kan eksisterende aksjonærer selge deler av aksjene sine, eller så kan du utstede nye aksjer.
  4. Skriv en aksjeoverdragelsesavtale: Det er viktig at du skriver en aksjeoverdragelsesavtale. En aksjekjøpsavtale er et juridisk bindende dokument som viser at aksjene skifter hender. Ved nyemisjoner gjelder andre regler.
  5. Signer en aksjonæravtale: Husk at den nye partneren må signere aksjonæravtalen hvis dere allerede har en. Hvis dere ikke har det, er dette et godt tidspunkt å skrive en.

Verdsettelse av selskapet før kjøp eller salg av aksjer

Når unoterte aksjer skal kjøpes eller selges, oppstår spørsmålet om hva som er en passende pris. Dette skyldes at det ikke finnes noen aksjekurs, slik det gjør for børsnoterte aksjer.

Hvis det nylig har vært en transaksjon, kan den tjene som referanse hvis begge parter er enige om det. Ellers kan det være hensiktsmessig med en uavhengig verdivurdering av selskapet.

Dette gjelder enten du blir aksjonær i et firma, vurderer å selge aksjene dine eller kjøper ut en aksjonær.

Nielsen Valuation Group tilbyr skreddersydde verdsettinger av selskaper. Våre verdivurderinger er basert på faktiske data, ikke spekulasjoner. Vi bestreber oss på å levere en balansert analyse som både kjøpere og selgere kan stole på.

Kontakt oss nå for et tilbud

Christoffer Nielsen

Christoffer Nielsen

Uavhengig ekspert på verdivurdering, M&A og due diligence
[email protected]
Bøker av forfatteren

VURDERER DU Å VELGE ET BILLIGERE ALTERNATIV ELLER GJØRE VURDERINGEN PÅ EGEN HÅND?
DET ER OPP TIL DEG, MEN TENK PÅ AT…

cirkularbild1

Du risikerer å tape rettssaken hvis vurderingen ikke er vanntett.

cirkularbild2

Du risikerer at konflikten aldri blir løst, noe som kan skade forholdet til motparten.

Du risikerer å bli lurt når du inngår eller avslutter et delt eierskap.

Fortell oss hvordan vi kan hjelpe deg

Vennligst fyll inn så mye informasjon som mulig.