Hva er unoterte aksjer?

Unoterte aksjer er aksjer som ikke omsettes på en børs. Kjøp av aksjer i unoterte selskaper kan gi deg interessante investeringsmuligheter, men risikoen er også høyere sammenlignet med kjøp av børsnoterte selskaper. Det er også noen handels- og verdsettelsesproblemer å ta hensyn til.

Hvordan unoterte aksjer skiller seg fra børsnoterte aksjer

  • Lav likviditet: Det kan gå lang tid mellom hver transaksjon.
  • Ingen gjeldende aksjekurs: Kjøpere og selgere må komme frem til en passende pris.
  • Vanskeligere å få til en avtale: Som kjøper må du finne en selger og omvendt.
  • Vanskeligere å finne investeringsmuligheter: Du kan trenge kontakter for å kjøpe aksjer i unoterte selskaper.
  • Mindre åpenhet: Unoterte aksjer har ikke på langt nær de samme kravene som børsnoterte selskaper.
  • Kun for aksjeinnskudd: Som privatperson kan du ikke eie aksjer i en kapitalforsikring eller ISK. Du kan imidlertid eie dem gjennom holdingselskaper.
  • Ofte små selskaper: De fleste unoterte selskaper er små eller svært små. Det kan bety større mulighet for avkastning, og du kan ha mulighet til å påvirke utviklingen. Risikoen er imidlertid også ofte større.

Hvordan kjøpe aksjer i unoterte selskaper

Det finnes i utgangspunktet tre måter å kjøpe aksjer i unoterte selskaper på:

  1. Kjøpe direkte selv gjennom kontakt med det aktuelle selskapet: Dette er en mulighet hvis du har gode kontakter eller har blitt invitert til å investere, for eksempel i nyemisjoner.
  2. Bruke en verdipapirinstitusjon: Avanza formidler for eksempel kjøp på beQuoted-listen.
  3. Bruk en M&A-rådgiver: Få hjelp til å finne investeringsmuligheter og begynne å forhandle. Dette er et alternativ hvis du ønsker å gjøre en stor investering, kanskje til og med kjøpe et helt unotert selskap.

Ingen aksjekurs – vanskeligere å vite hva som er en rimelig pris

Det er en viktig forskjell mellom å kjøpe unoterte aksjer og børsnoterte aksjer: Det finnes ingen gjeldende aksjekurs.

På børsen finnes det alltid en kurs å forholde seg til. Det er den siste prisen som er avtalt mellom kjøper og selger. Den endrer seg ofte flere ganger om dagen.

Hvis du som kjøper er fornøyd med den gjeldende salgsprisen, legger du inn et bud, og det går gjennom umiddelbart. Eller du kan legge inn et lavere bud og vente på at selgeren skal bite på kroken.

Hvis du kjøper unoterte aksjer, finnes det imidlertid ingen slik pris. Det kan ha gått lang tid siden forrige handel, og mye kan ha skjedd i selskapet siden den gang. Du må avtale en pris direkte med selgeren.

Både for unoterte og børsnoterte aksjer er det selvsagt ikke gitt at den siste aksjekursen er en rettferdig pris. Men for børsnoterte selskaper er det lettere å bedømme, ettersom det finnes en tydelig kurshistorikk og nøkkeltall å forholde seg til.

Verdsettelse av unoterte selskaper

Så hva er en rimelig pris for unoterte aksjer? Hvis du ikke har en klar idé om hva det unoterte selskapet er verdt, må du verdsette det før du kjøper.

Det finnes flere måter å gjøre det på:

  • Verdsett inntjeningen: Bruk en inntjeningsmultippel på historisk inntjening. For mange selskaper er 3-5 ganger inntjeningen passende. De fleste ligger i intervallet 1-10 ganger årsresultatet. Det kreves en individuell vurdering. Dette kalles avkastningsverdivurdering.
  • Verdsettelse av eiendelene: Markedsverdien av eiendeler minus gjeld. Dette kan gjøres med en netto aktivaverdi.
  • Verdsettelse av kontantstrømmen: Nåverdien av antatte fremtidige kontantstrømmer beregnes ved hjelp av en kontantstrømsvurdering.
  • Sammenligne med andre selskaper: Hvis det har vært mange andre lignende handler med unoterte aksjer i det siste, kan prisen de ble solgt for, være veiledende. Dette kalles noen ganger markedsverdivurdering.

Trenger du hjelp med å verdsette aksjer i et unotert selskap? Kontakt oss, så hjelper vi deg med en uavhengig verdivurdering av selskapet!

Unoterte aksjer på engelsk

Unoterte aksjer, unoterte aksjer, unoterte aksjer, unoterte aksjer

VURDERER DU Å VELGE ET BILLIGERE ALTERNATIV ELLER GJØRE VURDERINGEN PÅ EGEN HÅND?
DET ER OPP TIL DEG, MEN TENK PÅ AT…

cirkularbild1

Du risikerer å tape rettssaken hvis vurderingen ikke er vanntett.

cirkularbild2

Du risikerer at konflikten aldri blir løst, noe som kan skade forholdet til motparten.

Du risikerer å bli lurt når du inngår eller avslutter et delt eierskap.

Fortell oss hvordan vi kan hjelpe deg

Vennligst fyll inn så mye informasjon som mulig.