Hva er kjøpesum?

Kjøpesum er den prisen som avtales mellom kjøper og selger. Det er det samme som salgspris, kjøpspris eller bare pris. Begrepet brukes ofte i forbindelse med eiendomstransaksjoner, men også i forbindelse med forretningstransaksjoner.

Mer om kjøpesum

Juridisk sett er kjøpesummen den prisen som kjøperen skal betale til selgeren i henhold til det som er avtalt mellom dem og i samsvar med kontraktsretten.

Dette kan for eksempel være tilfelle i en eiendomstransaksjon eller før et eierskifte i et selskap.

I forbindelse med oppkjøp av virksomheter er det vanlig at deler av kjøpesummen betales på et senere tidspunkt gjennom en såkalt earn-out. Dette gjøres for å redusere risikoen for kjøperen eller for å lette finansieringen av kjøpet.

Hvor kan jeg finne prishistorikken?

Lantmäteriet har en database med kjøpesummer for tidligere eiendomstransaksjoner. Det finnes imidlertid ikke noe offentlig register for sameier.

En rimelig pris for en eiendom eller et sameie kan fastsettes ved hjelp av den lokale prismetoden – ved å se på hva lignende eiendommer har blitt solgt for i området. Det er også mulig å leie inn en takstmann.

Det finnes ikke noe offentlig register over kjøpspriser for bedriftskjøp, men ulike næringsmeglere har som regel denne typen prishistorikk. Hva som er en rimelig salgspris for en bedrift, kan fastsettes ved hjelp av en verdivurdering.

VURDERER DU Å VELGE ET BILLIGERE ALTERNATIV ELLER GJØRE VURDERINGEN PÅ EGEN HÅND?
DET ER OPP TIL DEG, MEN TENK PÅ AT…

cirkularbild1

Du risikerer å tape rettssaken hvis vurderingen ikke er vanntett.

cirkularbild2

Du risikerer at konflikten aldri blir løst, noe som kan skade forholdet til motparten.

Du risikerer å bli lurt når du inngår eller avslutter et delt eierskap.

Fortell oss hvordan vi kan hjelpe deg

Vennligst fyll inn så mye informasjon som mulig.