Det finnes mange grunner for hvorfor man vil finne ut hva bedriften er verdt. Når man skal finne ut av dette, er det viktig å få bistand fra en kvalifisert tredjepart som holder seg nøytral. Dette gjøres for å unngå tilbakefall ved et senere tidspunkt, og for å få noen verdifulle fordeler. 

Når man finner ut av hva bedriften er verdt, gjennomføres det en verdsetting, hvor vi utfører  en prosess som innebærer gjetting av verdi, basert på dine eiendeler. Når du tar i bruk vår tjeneste, vil vi også utføre en oppstarts vurdering. Denne vurderingen gir deg en god ide på verdien til bedriften, men det er viktig å vite at dette ikke er en bekreftet verdsetting. 

Hva er definisjonen rundt arbeidet for å finne ut av hva bedriften er verdt?

Hva er bedriften verdt? Vi kan enkelt definere dette ved å si at det er en kvalifisert oppfatning av verdien til en bedrift. Dette er noe vi utfører for deg, og sørger for å gi deg resultater som er verdt noe for deg. I bunn og grunn, så er verdien til en bedrift selve prisen en er villig til å betale for den, og det er den prisen vi finner ut av. 

Når vi finner ut av hva bedriften er verdt, er det visse ting man må tenke på:

 • Personlig mening:
  Dessverre er det vanskelig å få en riktig verdi som en bedrift er verdt dersom du mottar dette fra et synspunkt som ikke er nøytralt og upartisk. Har du fått en verdi som ikke er upartisk, vil dette kunne brenne deg ved en senere tid, noe vi forklarer mer senere i innholdet. Vi utfører tiltak for å finne ut av hva din bedrift er verdt, fra et nøytralt ståpunkt, og utfører arbeidet med høy kompetanse. 
 • Upartisk:
  Dette punktet er viktig. Ønsker du å unngå interessekonflikter, er det essensielt å få bistand fra noen som holder seg upartisk. Det beste du kan gjøre er å finne en tredjepart som ikke har noen tilknytning til bedriften, noe som sørger for en mer ærlig verdi, som du faktisk får bruk for. 
 • Kvalifisert:
  Når du skal få bistand med å finne ut hva bedriften er verdt, er det viktig å få hjelp fra noen som er kvalifisert for jobben. Dessverre behøver man ikke en utdannelse for å utføre tjenester som dette i Norge, noe som kan skape problemer for deg. Dersom du får bistand fra noen som ikke har erfaringen eller kompetansen som trengs for å utføre en så nøyaktig tjeneste, kan du motta et resultat som ikke holder i en forhandling. Vi anbefaler deg å få hjelp fra en som har spesialisert seg i feltet. 
 • Profesjonell:
  Når en kvalifisert tredjepart vurderer og finner ut av verdien til din bedrift, er det viktig å kreve et oppmøte på lokalet til bedriften din, hvor det blir utført et intervju og en tilstrekkelig inspeksjon. Dette er et viktig steg i prosessen for å verdsette et selskap, og for å finne ut av hva bedriften er verdt.

  Mange prøver å utføre en verdsetting uten å møte opp på lokalet, og utfører alt over nettet. Dette burde du styre unna, fordi mange sender bare ut et dokument som ikke har noen verdi for deg, da dokumentet ofte er fylt med generell informasjon, noe som du ikke har bruk for. 

Hvorfor er det viktig å vite hva bedriften er verdt?

Mange velger å finne ut av verdien til bedriften sin for forskjellige grunner. For det meste handler det om salg av bedriften, men ikke alltid. Dersom du skal selge bedriften din, vil vår tjeneste hjelpe deg med å bygge en solid grunnmur, så har du et godt utgangspunkt å gå ut i fra, noe som sørger for en rettferdig og effektiv forhandling. Dersom du skulle havne i et søksmål, er det også meget viktig å vite hva bedriften er verdt. 

Har du planer eller skal du refinansiere eller endre strukturen til eierskapet til bedriften din, burde du ha en verdi av bedriften på plass, da dette gjør prosessen som er involvert lettere å håndtere. 

Fallgruvene du kan komme i hvis du ikke får en profesjonell vurdering av bedriftens verdi

Dersom du skal motta en vurdering av verdien til din bedrift, finnes det noen viktige forholdsregler du burde følge. Dette gjør du for å unngå katastrofale tilbakefall. 

Få inspeksjon på lokalet til selskapet

Vi anbefaler deg på det sterkeste å motta en inspeksjon av lokalet til bedriften din. Dette er fordi man ikke kan gi en nøyaktig verdi for bedriften uten en inspeksjon. Mottar du en vurdering som ikke har inneholdt en inspeksjon, kan ofte resultatene være påvirket og manipulert, noe som ofte ikke holder i en rettssak. Hevder et firma at de ikke trenger å utføre en inspeksjon, anbefaler vi deg å styre unna.

Det er viktig å utføre et intervju

Når du skal få vite hva en bedrift er verdt, er det også viktig med et ordentlig intervju, da person som skal utføre prosessen kan misforstå din bedrift, noe som fører til ukorrekte resultater. Dersom din bedrift bare besitter eiendom, er ikke et intervju alltid nødvendig. 

Få bistand fra en som opprettholder antikorrupsjons-regler

Om du vil ha en korrekt og presis vurdering av verdien til bedriften din, er det viktig at vedkommende opprettholder antikorrupsjons-regler. Dette er fordi man kan lett manipulere resultatene, noe som fører til en vurdering som ikke har blitt utført på en upartisk og nøytral måte. 

Motparten din i en forhandling kan påstå at din vurdering av verdien til bedriften din ikke ble utført fra en upartisk tredjepart, noe som ofte fører til en mislykket forhandling. 

Fordelene ved å ha en vurdering av verdien til bedriften din

Dersom du mottar en profesjonell vurdering av verdien til din bedrift, vil du få fordeler som du kan få bruk for senere. En vurdering av verdien vil gi deg en stor sikkerhet for deg i forhandlinger, da dette sørger for at du har en god grunnmur som beskytter deg og dine interesser, og bistår med å få resultatene du ser etter. 

Forskjellige endringsprosesser blir også lettere å håndtere, dersom du har en vurdering av verdien til bedriften din på plass. Noe som mange ikke vet, er at det er lovpålagt med en profesjonell vurdering av verdi, dersom du skal utføre transaksjoner med en nær part. 

Hvorfor vi er rett partner til hjelp av å finne ut av verdien til din bedrift

Vi mener vi er din rette partner, da vi utfører vår tjeneste med høy kompetanse, og strekker oss langt for å gi deg en rettferdig og presis vurdering av verdien til din bedrift. Vi møter opp på lokalet til din bedrift, noe som mange ikke gjør. Dette sørger for at du mottar et korrekt resultat, og forsikrer deg et dokument som ikke er fylt med generell informasjon, men som er skreddersydd etter din bedrift. 

Det er essensielt å få bistand fra noen som ikke har ønsker om å selge bedriften din som en tjeneste. Vi tilbyr bare bistand til å vurdere verdien til bedriften din, så du kan være sikker på en ordentlig og presis vurdering, som opprettholder antikorrupsjons-regler. Vi holder oss alltid upartiske og nøytrale, så du får en vurdering som er verdt noe for deg. 

Christoffer Nielsen
Artikkelforfatter

Christoffer Nielsen

Uavhengig ekspert på verdivurdering av selskap, M&A & Due Diligence
[email protected]
Bøker av forfatteren

VURDERER DU Å VELGE ET BILLIGERE ALTERNATIV ELLER GJØRE VURDERINGEN PÅ EGEN HÅND?
DET ER OPP TIL DEG, MEN TENK PÅ AT…

cirkularbild1

Du risikerer å tape rettssaken hvis vurderingen ikke er vanntett.

cirkularbild2

Du risikerer at konflikten aldri blir løst, noe som kan skade forholdet til motparten.

Du risikerer å bli lurt når du inngår eller avslutter et delt eierskap.

Fortell oss hvordan vi kan hjelpe deg

Vennligst fyll inn så mye informasjon som mulig.